Serwis

KOLMAK Professional to nie tylko firma handlowa oferująca kompleksowe wyposażenie obiektów w artykuły higieniczne i środki czystości. Jak wiadomo, w każdej gastronomii znajduje się mnóstwo wszelkiego rodzaju urządzeń, które potrafią się zepsuć. Specjalnie dla naszych klientów uruchomiliśmy również dział serwisu, który systematycznie rozwijamy. Nasze główne działania dotyczą przemysłowych zmywarek gdyż z nimi mamy najwięcej do czynienia. Podłączając detergenty wykonujemy pełen przegląd urządzenia, odkamieniamy w razie konieczności, dokonujemy wszelkich regulacji i zabiegów mających bezpośredni wpływ na jakość umytych naczyń tak aby po wyjęciu ze zmywarki mogły trafić od razu na przysłowiowy stół. Nie zawsze takie czynności wystarczą. Bywa, że w urządzeniu nie działa np. grzałka lub też pojawiają się wycieki. W takiej sytuacji bez problemu naprawimy urządzenie. Oprócz mniej lub bardziej skomplikowanych napraw u klienta, wykonujemy również gruntowne remonty zmywarek w naszym serwisie, w zakres których wchodzą naprawy lub wymiany pomp, bojlerów, części elektrycznych i układów elektronicznych jak również spawanie uszkodzonych elementów ze stali nierdzewnej.

Zakres wykonywanych usług:
• przeglądy zmywarek pod kątem bezpieczeństwa użytkowania jak również prawidłowej pracy urządzenia i wszystkich podzespołów
• przeglądy czystościowe zmywarek mające na celu uzyskanie jak najlepszej jakości mycia
• Naprawy bieżące i gruntowne przemysłowych zmywarek
• Nie straszna nam również wymiana gniazda siłowego, baterii przy zlewie jak i syfonu pod nim, słowem wszelkie drobne naprawy

Przykładowy przegląd czystościowy

(kontrola wszystkich czynników wpływających na jakość umytych naczyń)

1. Ocena ciśnienia wody w zmywarce,

Właściwe ciśnienie ma bardzo istotny wpływ dla końcowej fazy mycia tj. płukania lub też nabłyszczania. Równomierna mgła wodna z dodatkiem płynu nabłyszczającego wydostająca się z dysz płuczących powoduje, że naczynia natychmiast wysychają i mają piękny połysk

2. Pomiar temperatur zbiornika z wodą myjącą oraz bojlera,

Właściwe temperatury dla wanny z wodą myjącą 60ᴼC oraz bojlera ok. 85ᴼC również odgrywają istotną rolę w procesie mycia. Temperatura mycia ułatwia usunięcie np. tłuszczu z talerzy, a temperatura bojlera wspomaga wysychanie naczyń oraz pełni funkcję dezynfekcji termicznej

3. Kontrola stanu detergentów i poprawności ich dozowania

Jakość umytych naczyń może nam dużo powiedzieć na temat dozowania detergentów. Niewłaściwe proporcje mogą powodować niedomywanie naczyń ale również powstawanie zacieków w formie zaschniętych kropel bądź smug

4. Czyszczenie komory mycia/ewentualne odkamienianie

Zanieczyszczenia, które są w komorze mycia przedostają się na myte naczynia co psuje efekt finalny całego procesu. Jeżeli dodatkowo komora pokryta jest kamieniem należy ją odkamienić. Kamień ułatwia przywieranie brudu do ścian zmywarki, a jego drobne cząsteczki osadzają się na mytych naczyniach

5. Czyszczenie dysz ramion myjących i płuczących

Pozapychane resztkami dysze powodują, że woda nie może swobodnie krążyć w obiegu zamkniętym. Czynnik mechaniczny, którym w tym przypadku jest ciśnienie wody uderzające w myte naczynia jest zmniejszony do minimum. Należy dokładnie wyczyścić wszystkie dysze

6. Czyszczenie filtrów

Filtry bezwzględnie muszą być czyste. Zanieczyszczone zmniejszają wydajność pompy myjącej co może spowodować jej uszkodzenie.

7. Udrożnienie kanałów odpływowych w zawiasach drzwi

Zanieczyszczone resztkami kanały odpływowe są bardzo częstą przyczyną wydostawania się wody na zewnątrz zmywarki w trakcie procesu mycia.

8. Kontrola jakości mycia po wykonaniu przeglądu

Odpowiedzialność za jakość bierzemy wyłącznie w przypadku w pełni sprawnych zmywarek działających na płynach ORAPI